sobota, 29 marca 2014

PIERNIKOWE OKRUSZKI - SŁOWNICZEK PIERNICZANY I NIE TYLKO, T-W




SŁOWNICZEK PIERNICZANY I NIE TYLKO, c.d.

Herrmann THOMAS jun.
, Schillerstr. 4 (ob. ul. Czarnieckiego).


Reklama Fabryki Pierników, Keksów i Sucharów
Herrmanna Thomasa,
[za:
Jan Lankau, Nikodem Pajzderski,
Monografia i przewodnik ilustrowany po Toruniu,
Toruń 1921, s. 106].
W 1895 roku w swoim domu Herrmann Thomas junior otworzył piekarnię chleba i drobnego pieczywa. Na życzenie klienta pieczywo dostarczał do domu – darmo. Zachował magazyny w dawnej Honigkuchen-Fabrik Herrmann Thomas.
W 2. połowie lat 90. XIX w. oferował swoją specjalność – świeże pączki z różnymi nadzieniami, także ciasta z firmy Gebrüder Thiele w Berlinie, konfitury od Hartwig & Vogel z Drezna, marcepany.

Richard THOMAS, Honigkuchen-Fabrik (Fabryka Pierników), Bachestr. 2 (ob. ul. Strumykowa), róg Elisabethstr. (ob. ul. Królowej Jadwigi); później przy Gerstenstr. 4 (ob. ul. Jęczmienna), róg Tuchmacherstr. (ob. ul. Sukiennicza).
W 1909 roku Thomas zapraszał, po zakończonej przebudowie starego lokalu, na ponowne otwarcie składu przy Bachestr. 2, róg Elisabethstr. Poleca się klientom: rosyjską kostkę, katarzynki – lilipucie, deserowe, nadziewane; tygrysie języczki w kuwerturze, piernikowe serca w czekoladzie, słodycze orzechowe i marcepanowe, nugaty, praliny, makaroniki, czekoladę w tabliczkach.
Kilka lat później, 1 października 1913 roku nastąpiło otwarcie punktu sprzedaży w nowym budynku Gerstenstr. 4, róg Tuchmacherstr. Właściciel zachwalał wówczas: wszystkie specjalności toruńskich pierników, zwłaszcza rosyjską kostkę, cesarskie Mandoletten, pierniki norymberskie (w puszkach i kartonikach), makaroniki. Nowość to keks miodowy – funt za 1 mk. Są czekolady, konfitury i inne słodycze różnych firm. Przy zakupach powyżej 1 mk. klient dostaje gratis reklamową puszeczkę z wyrobami do spróbowania – aż do wyczerpania zapasów.
W polskim już Toruniu Richard Thomas chwalił się, że jego firma to największa fabryka pierników na Pomorzu (1921). Na życzenie klienta wysyła się wyroby do spróbowania i cennik. Specjalnością dla smakoszy były – nadal – deserowe katarzynki. A absolutną nowością – pierniki „Hallerczyki”, produkowane po 1920 roku.

Oskar THOMAS, Fabryka Pierników, ul. św. Jakuba 13, po 1920 roku.
Fabrykę jeszcze jednego z Thomasów dzierżawili Ros Albin i Szeerschit.

THOMAS & ROTTER, Hönig-Kuchen-Bäckerei (Piekarnia Pierników), Rynek Nowomiejski 234, skład także Schuhmacherstr. (ob. ul. Szewska / Most Pauliński), 1857-1863.
Otwarta w 1857 roku piekarnia pierników pod nazwą Thomas & Rotter polecała wysokiej klasy wyroby: pierniki, makaroniki, w ofercie także różne cukierki.
Sam Ernst Rotter wszelkiego rodzaju pierniki w 1863 roku oferował już samodzielnie, przy Gerechtestr. (ob. ul. Prosta).

G. WENGLER, piernikarz, Conditorei und Pfefferkuchen-Fabrik (Cukiernia i Fabryka Pierników), Elisabethstr. 7 (ob. Królowej Jadwigi), 1846-1863.
W listopadzie 1846 roku otwarta została cukiernia połączona z fabryką pierników. Właściciel zamierzał przyciągnąć najlepszą publikę, dlatego oferował codziennie wielki wybór ciastek maślanych wedle mody berlińskiej, konfekty wiedeńskie i paryskie, czekolady, cukierki, berlińskie i królewieckie marcepany, także torty i sękacze, a do tego ciepłe i zimne napoje. Wengler organizował modne wówczas wystawy gwiazdkowe, z różnymi rodzajami słodyczy, m.in. popularnymi marcepanami.

Julius WENTSCHER, piernikarz, 1856-1858.
W latach 50. XIX w. profesja i nazwisko Juliusa Wentschera notowane są na liście rzeczoznawców sądowych.

CDN.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz