PIERNIKI ŚWIATOWE I MIEJSCOWE oraz CUKRY
PRZERÓŻNE W OFERCIE to ciąg dalszy i wątek pokrewny pierniczanych historii
(pod hasłem: piernikowo).
Kilka słów, nazwisk, dat i szczegółów asortymentu, odnośnie do niektórych miejscowych składów cukrów, cukierni i gwiazdkowych wystaw.
Kilka słów, nazwisk, dat i szczegółów asortymentu, odnośnie do niektórych miejscowych składów cukrów, cukierni i gwiazdkowych wystaw.
J. G. ADOLPH, 1880-1894.
W latach 80. XIX w. Adolph oferował
bogaty asortyment cukierniczy: berlińskie pierniki firmy Theodor Hildebrand
& Sohn, biszkopty choinkowe i do herbaty z firmy Gebrüder Thiele w
Berlinie, biszkopty na choinkę m.in. z firmy Langnese z Hamburga, wafle,
makaroniki, orzechy w czekoladzie, wanilię z czekoladą, ciastka czekoladowe,
praliny itd.
Oprócz słodyczy były i surowce do ich
wyrobu: mąka „cesarska”, cukier puder, daktyle, owoce cytrusowe, orzechy.
W 1890 roku skład polecał nowość – katarzynki
śliwkowe (Katharinen-Pflaumen), berlińskie pierniki Theodor Hildebrand &
Sohn, także kasztany. Wkrótce pojawiły się czekoladowe figurki, garnirowane
koszyczki.
F. (J.) A. ANDRAE & Co., Berliner Bon-bon-Fabrik (Berlińska Fabryka Cukierków), 3.
ćwierć XIX w.
Ta berlińska wytwórnia bywała wielokrotnie
w Toruniu ze swoimi produktami, m.in. na jarmarkach. W 1854 roku jej przedstawiciele zachwali
wszelkie rodzaje pierników (Lebkuchen, Honigkuchen, Pfefferkuchen),
Pommeranzenschallen (?), berlińskie i paryskie brukowce i inne słodycze.
W latach 60. XIX w. słodyczami tej firmy handlował mistrz piekarski → SENKPEIL w swoim składzie przy Brückenstr. 9 (ob. ul. Mostowa).
W latach 60. XIX w. słodyczami tej firmy handlował mistrz piekarski → SENKPEIL w swoim składzie przy Brückenstr. 9 (ob. ul. Mostowa).
C. AUGUSTIN, Elisabethstr.
7, I p. (ob. ul. Królowej Jadwigi), 1847.
Podczas gwiazdkowej wystawy (1847)
Augustin prezentował figurki z cukru i marcepanu, berlińskie słodycze,
królewieckie marcepany, petersburskie pomady. Najbardziej wyrafinowanej
publiczności polecał mechaniczne dzieła sztuki z masy cukrowej (!). To musiał być ewenement, zapewne nie tylko smakowo-kulinarny.
Leonhard BRIEN, cukiernik, 1882, (→ Otto LANGE).
Cukiernia oferowała m.in. modne marcepany
królewieckie, także podczas wystaw gwiazdkowych.
H. FRITSCH, cukiernik, Rynek Staromiejski 300,
1861-1862.
Marcepany konfitury i inne konfekty
prezentowane były także na wystawach gwiazdkowych.
Max JACOBI,
Cukiernia i Fabryka Marcepanu, Rynek Staromiejski 16, 1898.
Firma Jacobiego oferowała m.in.
słodycze na choinkę, marcepany, makaroniki, także królewieckie i lubeckie
marcepany, „trzeszczące” cukierki, konfitury, bombonierki.
CDN.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz