Ostatnie okruszki na temat sklepowej i cukiernianej oferty pierników i cukrów wszelakich w Toruniu.
Oskar SCHLEE Nachf., Mellienstr. 81 (ob. ul. Mickiewicza), 1914.
Oskar SCHLEE Nachf., Mellienstr. 81 (ob. ul. Mickiewicza), 1914.
Do nabycia różne słodycze, m.in.
czekolada w tabliczkach.
Hermann SCHULTZ,
1870
Skład Schultza prowadził sprzedaż
m.in. markowej czekolady znanej firmy Franz Stollwerck & Söhne w Kolonii.
Reklama firmy Stollwerck. Thorner Zeitung, 20.01.1870. |
F. SENKPEIL, mistrz piekarski, Brückenstr. 9 (ob. ul.
Mostowa), 1868-1869.
Piekarz oferował torunianom także
słodycze niemieckiej firmy → F. (J.) A. ANDRAE & Co. Berliner Bon-bon-Fabrik. Polecał
też smaczne pierniki w wielkim wyborze: nadziewane braunszweigskie
(Braunschweiger), bazylejskie, norymberskie, francuskie korzenne, brukowce, z migdałami
lub. Były i inne konfekty, jak makaroniki, czekolady, konfitury, słodycze na
choinkę itd.
STACHOWSKI & OTERSKI, Bydgoskie Przedmieście, 1886-1888.
Tu do nabycia piernikowe specjały:
toruńskie Gustava Weese, berlińskie pierniki, legnickie bomby, a także
marcepany, orzechy itp.
F. STADIE, cukiernik, Elisabethstr. (ob. ul. Królowej
Jadwigi), 1887.
Na wystawie gwiazdkowej do obejrzenia
i nabycia m.in. marcepan królewiecki, słodycze na choinkę, konfitury,
czekolady.
Karl STRUBE, Thorner
Brot-Fabrik (Toruńska Fabryka Chleba), Toruń Mokre, 1912.
Strube polecał liczne rodzaje ciast:
babki, ciasta z blachy, proszkowe, bożonarodzeniowe strucle z bakaliami lub
marcepanem, także słodycze na choinkę i do herbaty, marcepany, kartofelki marcepanowe
i łom marcepanowy, keksy, konfitury.
Fabryka miała kilka sklepów firmowych
w różnych rejonach miasta, a nawet w podtoruńskim (wówczas) Podgórzu. Składy funkcjonowały przy:
Graudenzerstr. 106 (ob. Grudziądzka),
Culmerstr. 12 (ob. Chełmińska),
Elisabethstr. 22 (ob. Królowej
Jadwigi),
Mellienstr. 80 (ob. Mickiewicza),
Bergstr. 7 (ob. Podgórna),
Lindenstr. 57 (ob. Kościuszki),
Leibitscherstr.
31 (ob. Lubicka),
Culmer
Chaussee 69 (ob. Szosa
Chełmińska),
oraz w Podgórzu, przy Marktplatz 50 (ob. ul.
Poznańska).
Max SZCZEPAŃSKI,
Katharinenstr. 12 (ob. ul. św. Katarzyny), 1905.
Specjalnie polecane są suchary (Friedrichsdorfer
Zwieback) – zdrowe dla każdego, a doskonałe szczególnie dla chorych na żołądek,
chorych i rekonwalescentów. Dla niemowląt – najlepsze z mlekiem.
Suchary traktowano wówczas niemal jak środek leczniczy.
Suchary traktowano wówczas niemal jak środek leczniczy.
R. TARREY, cukiernik, Rynek Staromiejski 300, od lat 50. XIX w. po przełom XIX i XX w.
W tej znanej cukierni
przez wiele lat odbywały się bogate wystawy marcepanów, podczas których
torunianie mogli podziwiać marcepanowe figurki i zabawki, marcepany królewieckie,
słodycze z pianki (Schaum-konfekt), czekoladowe specjały i inne konfekty.
W 1867 roku Tarrey polecał m.in. homeopatyczną
czekoladę i proszek czekoladowy - niezbędne do ciast homeopatycznych, a także
homeopatyczną czekoladę do picia (!).
UEBRICK’S CONDITOREI, Brombergerstr. (ob. ul. Bydgoska), 1895-1896.
Na wystawie gwiazdkowej w 1895 roku
obowiązkowo były marcepany królewieckie i lubeckie, w różnych kształtach – owoców,
figurek itd.
E. WENGLER,
cukiernia, Breitestr. 451 (ob. ul. Szeroka), 1857.
I tu miały miejsce wystawy marcepanów.
WIEDEŃSKA PALARNIA KAWY, Rynek Nowomiejski 257, Schuhmacherstr. 346/347 (ob. Szewska /
Most Pauliński), 1889-1890.
Ten lokal zapraszał na pierniki ze
świata: legnickie bomby i bazylejskie przysmaki, pierniki norymberskie,
drezdeńskie pierniki w polewie białkowej. Zachwalano też rosyjskie i
szwajcarskie cukierki.
Oskar WINKLER, Elisabethstr. 22 (ob. ul. Królowej
Jadwigi), 1891-1893.
Pod koniec 1891 roku Winkler otworzył
skład z konfiturami, czekoladą, marcepanem, świetnie położony – obok lokalu Gustava
Weesego.
Na gwiazdkowych wystawach Winkler pokazywał marcepany królewieckie i lubeckie, marcepanowe cudeńka (figurki, owoce, warzywa), czekolady i konfitury, praliny, słodycze na choinkę – z pianki, marcepanu, czekolady itd. Specjalnością oferty gwiazdkowej były jednak pierniki: toruńskie (Weese), berlińskie (Hildebrand) oraz drezdeńskie pierniki w polewie białkowej.
Na gwiazdkowych wystawach Winkler pokazywał marcepany królewieckie i lubeckie, marcepanowe cudeńka (figurki, owoce, warzywa), czekolady i konfitury, praliny, słodycze na choinkę – z pianki, marcepanu, czekolady itd. Specjalnością oferty gwiazdkowej były jednak pierniki: toruńskie (Weese), berlińskie (Hildebrand) oraz drezdeńskie pierniki w polewie białkowej.
C. F. ZIETEMAN, cukiernik, Rynek Staromiejski 116, od
1846 r.; cukiernia i Fabryka Konfitur, Rynek Staromiejski 290; 1862-1867.
W cukierniczym zakładzie wielokrotnie
odbywały się wystawy gwiazdkowe, z obowiązkową prezentacja modnych marcepanów królewieckich,
słodkich figurek, także konfektów z pianki (Schaum-konfekt), makaroników itd.
W latach 60. XIX w. cukiernia i
Fabryka Konfitur Zietemana wciąż urządzała gwiazdkowe pokazy słodyczy, podczas
których zachwalała wyroby własne.
Nasze okruszki dotyczą okresu 2. połowy XIX w. i pierwszych kilku, kilkunastu lat XX stulecia. Pokazują, jak wielka była w Toruniu zarówno produkcja pierników (oraz cukrów), jak i ich oferta rynkowa. Przy okazji okruszki te stanowią przyczynek do poznania kulinarnych preferencji i słodyczowych mód w minionych wiekach i dekadach (np. w odniesieniu do marcepanów). I słodyczowej topografii Torunia.
A do wyczerpania tematu daleko...
Nasze okruszki dotyczą okresu 2. połowy XIX w. i pierwszych kilku, kilkunastu lat XX stulecia. Pokazują, jak wielka była w Toruniu zarówno produkcja pierników (oraz cukrów), jak i ich oferta rynkowa. Przy okazji okruszki te stanowią przyczynek do poznania kulinarnych preferencji i słodyczowych mód w minionych wiekach i dekadach (np. w odniesieniu do marcepanów). I słodyczowej topografii Torunia.
A do wyczerpania tematu daleko...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz