SŁOWNICZEK PIERNICZANY I NIE TYLKO, c.d.
Herrmann THOMAS jun., Schillerstr. 4 (ob. ul. Czarnieckiego).
Reklama
Fabryki Pierników, Keksów i Sucharów Herrmanna Thomasa, [za: Jan Lankau, Nikodem Pajzderski, Monografia i przewodnik ilustrowany po Toruniu, Toruń 1921, s. 106]. |
W 2. połowie lat 90. XIX w. oferował
swoją specjalność – świeże pączki z różnymi nadzieniami, także ciasta z firmy
Gebrüder Thiele w Berlinie, konfitury od Hartwig & Vogel z Drezna,
marcepany.
Richard THOMAS,
Honigkuchen-Fabrik (Fabryka Pierników), Bachestr. 2 (ob. ul. Strumykowa), róg
Elisabethstr. (ob. ul. Królowej Jadwigi); później przy Gerstenstr. 4 (ob. ul. Jęczmienna),
róg Tuchmacherstr. (ob. ul. Sukiennicza).
W 1909 roku Thomas zapraszał, po
zakończonej przebudowie starego lokalu, na ponowne otwarcie składu przy
Bachestr. 2, róg Elisabethstr. Poleca się klientom: rosyjską kostkę, katarzynki
– lilipucie, deserowe, nadziewane; tygrysie języczki w kuwerturze, piernikowe
serca w czekoladzie, słodycze orzechowe i marcepanowe, nugaty, praliny,
makaroniki, czekoladę w tabliczkach.
Kilka lat później, 1 października
1913 roku nastąpiło otwarcie punktu sprzedaży w nowym budynku Gerstenstr. 4,
róg Tuchmacherstr. Właściciel zachwalał wówczas: wszystkie specjalności
toruńskich pierników, zwłaszcza rosyjską kostkę, cesarskie Mandoletten,
pierniki norymberskie (w puszkach i kartonikach), makaroniki. Nowość to keks
miodowy – funt za 1 mk. Są czekolady, konfitury i inne słodycze różnych firm. Przy
zakupach powyżej 1 mk. klient dostaje gratis reklamową puszeczkę z wyrobami do
spróbowania – aż do wyczerpania zapasów.
W polskim już Toruniu Richard Thomas
chwalił się, że jego firma to największa fabryka pierników na Pomorzu (1921).
Na życzenie klienta wysyła się wyroby do spróbowania i cennik. Specjalnością
dla smakoszy były – nadal – deserowe katarzynki. A absolutną nowością –
pierniki „Hallerczyki”, produkowane po 1920 roku.
Oskar THOMAS, Fabryka
Pierników, ul. św. Jakuba 13, po 1920 roku.
Fabrykę jeszcze jednego z Thomasów
dzierżawili Ros Albin i Szeerschit.
THOMAS & ROTTER, Hönig-Kuchen-Bäckerei (Piekarnia Pierników), Rynek Nowomiejski 234,
skład także Schuhmacherstr. (ob. ul. Szewska / Most Pauliński), 1857-1863.
Otwarta w 1857 roku piekarnia
pierników pod nazwą Thomas & Rotter polecała wysokiej klasy wyroby:
pierniki, makaroniki, w ofercie także różne cukierki.
Sam Ernst Rotter wszelkiego rodzaju
pierniki w 1863 roku oferował już samodzielnie, przy Gerechtestr. (ob. ul.
Prosta).
G. WENGLER, piernikarz,
Conditorei und Pfefferkuchen-Fabrik (Cukiernia i Fabryka Pierników), Elisabethstr.
7 (ob. Królowej Jadwigi), 1846-1863.
W listopadzie 1846 roku otwarta została
cukiernia połączona z fabryką pierników. Właściciel zamierzał przyciągnąć
najlepszą publikę, dlatego oferował codziennie wielki wybór ciastek maślanych
wedle mody berlińskiej, konfekty wiedeńskie i paryskie, czekolady, cukierki,
berlińskie i królewieckie marcepany, także torty i sękacze, a do tego ciepłe i
zimne napoje. Wengler organizował modne wówczas wystawy gwiazdkowe, z różnymi
rodzajami słodyczy, m.in. popularnymi marcepanami.
Julius WENTSCHER, piernikarz, 1856-1858.
W latach 50. XIX w. profesja i
nazwisko Juliusa Wentschera notowane są na liście rzeczoznawców sądowych.
CDN.
CDN.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz