Ciąg dalszy o ofercie pierników i cukrów wszelakich w Toruniu.
W. H. KLINGENBERG & Co., Breslauer Schokoladen- und Zuckerwaren-Fabrik (Wrocławska Fabryka Czekolady i Słodyczy), skład fabryczny w Toruniu, Badestr. 23 (ob. ul. Łazienna), 1914.
W. H. KLINGENBERG & Co., Breslauer Schokoladen- und Zuckerwaren-Fabrik (Wrocławska Fabryka Czekolady i Słodyczy), skład fabryczny w Toruniu, Badestr. 23 (ob. ul. Łazienna), 1914.
Sklep firmowy tej dużej
fabryki oferował w Toruniu duży asortyment przeróżnych słodyczy.
Anton KOCZWARA, drogeria, Gerberstr. 290 (ob. Wielkie Garbary),
1889.
Koczwara polecał towary
apteczne, farby, perfumy, artykuły do mycia, ale handlował też rosyjską i
chińską herbatą, czekoladą i kakao. W swoje drogerii oferował także... biszkopty i marmolady.
W. KOSTRO, Schillerstr. 16 (ob. ul. Czarnieckiego), 1892.
Zapraszał do zakupu pierników.
A. KRIMES, 1912.
W składach Krimesa
oferowano różne gatunki słodkości, m.in. masę marcepanową.
Jego sklepy miały świetną lokalizację, w centrum starówki, przy: Bachestr. 2, róg Breitestr. (ob. ulice Strumykowa i Szeroka); Culmerstr. 3 (ob. ul. Chełmińska), blisko Rynku Staromiejskiego; Coppernikusstr. 30 (ob. ul. Kopernika), nieopodal Gazowni Miejskiej.
Jego sklepy miały świetną lokalizację, w centrum starówki, przy: Bachestr. 2, róg Breitestr. (ob. ulice Strumykowa i Szeroka); Culmerstr. 3 (ob. ul. Chełmińska), blisko Rynku Staromiejskiego; Coppernikusstr. 30 (ob. ul. Kopernika), nieopodal Gazowni Miejskiej.
H. LEUTKE, cukiernia, Culmerstr. Ob. ul. Chełmińska),
róg Schuhmacherstr. (ob. ul. Szewska / Most Pauliński), 1870.
Także u Leutkego można
było obejrzeć wystawę marcepanów i
cukrów i nabyć różne słodycze.
C. R. MALSKAT, cukiernik,
Nowe Miasto nr 269, 1863-1866.
W latach 80. XIX w.
Malskat oferował marcepany własnej roboty oraz masę marcepanową. Zapraszał na
gwiazdkowe wystawy słodyczy. Do nabycia konfitury, czekolady, wyroby cukrowe
wszelkiego rodzaju, figurki, praliny, makaroniki, 20 rodzajów cukierków.
A. MAZURKIEWICZ, od 1888 r.
Znany w mieście skład
towarów spożywczych i kolonialnych (funkcjonował przez długie lata, z czasem prowadzony przez następców) miał w ofercie także cukry.
W latach 80. XIX w. Mazurkiewicz polecał m.in. „legnickie bomby”, bazylejskie przysmaki, torty marcepanowe, bakalie.
W latach 80. XIX w. Mazurkiewicz polecał m.in. „legnickie bomby”, bazylejskie przysmaki, torty marcepanowe, bakalie.
Skład wciąż funkcjonował pod tą firmą także po 1920 roku.
Julius MENDEL, Gerechtestr.
15 (ob. ul. Prosta 15), 1895.
Tu do nabycia m.in. produkty
do samodzielnego wyrobu popularnego marcepanu: migdały, cukier puder.
MÜLLER, Breitestr. 43 (ob. ul. Szeroka), 1912.
Na gwiazdkę polecał
toruńskie pierniki z fabryk: Gustava Weese, Herrmanna Thomasa, Ruchniewicz & Co.
J. NOWAK’S Conditorei,
Rynek Staromiejski 21.
W znanej cukierni (funkcjonowała przez długie lata) na wystawie gwiazdkowej w 1898 roku
pokazano m.in. królewieckie i lubeckie torty marcepanowe, makaroniki, słodycze
na choinkę, „trzeszczące” cukierki, konfitury, bombonierki.
CDN.
CDN.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz